Från kunskap till kompetens.

Jag börjar med en av Albert Einsteins insikter: ”Dagens problem måste lösas med ett helt annat tänkande än det som skapade dem.”

Utveckling innebär alltså olydnad, att bryta mönstret, och det är därför som samhällsutvecklingen går så långsamt. För när vi företagare och andra entreprenörer skapar nya lösningar så gör de offentliga ordningsmännen vad de kan för att hindra oss, det är ju deras jobb. Det är klart att tillväxten går trögt när vi gasar och bromsar samtidigt.

Min dröm är att vi börjar bygga Sverige tillsammans, att vi alla drar åt samma håll och inser att gamla hjulspår leder till vägs ände. I stället för att dela upp oss i ”vi och dom” borde samhällsutvecklingen organiseras som ett mentalt knytkalas där var och en bidrar med sitt bästa när vi gemenskapar framtiden.

Herr Einstein igen: ”Fantasi är viktigare än kunskap.” Han menar att kunskap är sådant vi redan vet medan fantasin är vägen till ny förståelse och visioner. Ändå lägger Staten så stor vikt vid kunskapsförmedling trots att det är kompetens vi behöver för att det skall hända något. Att papegoja texten i en lärobok ger högt betyg på provet, men sen då? Kompetens är att ta in kunskap och göra något bra av den så att man går från ord till handling. Det är att bearbeta hjärnans pusselbitar med fantasi, entusiasm och framtidstro så att lärdomarna omformas till praktisk nytta.

Ett bra exempel på vad jag menar är mitt favoritprogram i TV, Let’s dance. Tänk vad dessa nybörjare presterar efter några få veckor, det är otroligt vad nya kunskaper i kombination med lust och bra handledning kan göra med en människa! Snacka om att ta kliv i utvecklingen.

Samma synsätt vägleder oss när vi anställer nyanlända i vårt integrationsprojekt ArbetsSkaparna så att de kan skapa sin försörjning utifrån en trygg och inspirerande plattform. Traditionella starta-eget-kurser bygger tyvärr på experter som förmedlar så mycket klassrumskunskap att deltagarna till slut tappar lusten och ger upp inför alla formella krav. Men egenföretagandet är en livsstil, inte ett teoretiskt ämne på schemat, så därför är ArbetsSkaparna en utbildning i skarpt läge där man drar i gång sin affärsidé direkt och sedan lär sig in i framtiden. Let’s go!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *