Finns det ett liv före döden?

I slutet av 70-talet blev jag utbildningschef i Uddeholmskoncernen, på den tiden ett företag med 12 000 anställda. Mamma och pappa var förstås stolta över pojken och själv kände jag mig smickrad. Men efter några månader med enformiga chefsmöten tyckte jag att det saknades något för att jag skulle få vara Bengt Gustavsson fullt ut och fattade därför ett beslut som jag aldrig har ångrat. Jag samlade gänget jag var chef över och bönföll dem: ”Rädda mig!” Och det gjorde de. Vi pratade ihop oss om vad vi helst ville jobba med och det visade sig vara kreativitet och samarbete. Sagt och gjort, tillsammans startade vi företaget KRESAM och nu skulle vi förändra världen!

Koncernchefen Gunnar Wessman, som jag lovordade i min förra krönika, blev förtjust när han fick veta våra planer och tyckte att vi skulle fortsätta som utbildningsavdelning samtidigt som vi drev vårt företag. ”När ni får ett konsultjobb så stämplar ni ut från UHB, gör jobbet, fakturerar kunden och sedan stämplar ni in igen. På så sätt förlorar ni inga pengar.” Snacka om hygglig chef!

Det gick väldigt bra för oss i KRESAM och efter något år sade Gunnar W: ”Om ni inte hinner med uddeholmsjobbet så får vi hyra in folk för er framtid är viktigare!” Snacka om eldsjälspyroman!

Hans inspirerande ledarskap är upphovet till att jag ägnat 40 år åt entreprenörskap och samhällsutveckling. Jag valde ett roligt och meningsfullt liv där jag får vara mig själv och ställa till’et tillsammans med andra eldsjälar!

Nyligen pratade jag om mitt pionjärskap på Ung Företagsamhets Coffe Talk och det var längesen jag kände mig så välkommen och uppskattad när jag höll ett anförande! UF är ett fantastiskt samhällskoncept och en livsviktig inspirationskälla när unga människor ska skapa sin framtid! Anledningen, menar jag, är att all undervisning i skolor och universitet går ut på att förmedla kunskaper och att göra eleverna anställningsbara. Inte företagsamma och kompetenta utan inlärt hjälplösa medborgare som ska tillbringa resten av sitt liv som lydiga löntagare i arbetsgivares tjänst.

Jag har två råd till våra ungdomar: Bli aldrig vuxen, jag har träffat dem och de verkar inte ha roligt! + Förverkliga din egen dröm annars är det nån som köper dig för att förverkliga sin dröm!

Just nu skissar jag på ett seminarium som jag kallar ”Finns det ett liv före döden?” Livet är ju en sexuellt överförd åkomma som enligt all statistik leder till döden och vi borde alla ta vara på möjligheterna under vår period ”från födsel till gödsel”. Mer livsglädje och mindre pessimism! Pessimister borde för övrigt förbjudas eller åtminstone straffbeskattas eftersom de ökar den mentala försurningen.

Livet är inte så dumt om man betänker alternativet.

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *