Gör det svårare att få A-skattsedel!

BolagsBolagets affärsidé, så som den inregistrerats hos Bolagsverket, är “att motverka inlärd hjälplöshet samt därmed förenlig verksamhet”. I den här artikeln från december 2005 testar Jonas Frycklund på Svenskt Näringsliv ett tvärtom-perspektiv i den andan. Vid första anblicken kan det förefalla vansinnigt, men egentligen är det både klokt och naturligt …

För att bli företagare måste man ansöka om det. Man måste förklara för myndigheterna varför man vill starta, vilka inkomster man räknar med att få, registrera sig på längden och bredden. Lösningen är att låta alla få F-skattesedel redan i vaggan.

Du är Robinson Kruse och flyter i land på en öde ö. Vad gör du? Antagligen drar du igång en egen verksamhet för att samla in mat, vatten och skapa skydd mot väder och vind. Det du antagligen inte gör är att leta efter en anställning som ger dig mat, vatten och skydd mot väder och vind.

Det första företaget skapades innan den första anställningen. Det är i grunden mer naturligt att vara företagare än att vara anställd. Men i Sverige har vi vänt upp och ner på det här. Anställningen är normen. Utbildar sig gör man för att få en anställning – inte för att bli företagare. Arbetslös är man för att man ännu inte hittat en anställning – inte för att man ännu inte startat ett företag.

Företagare är undantaget. För att bli företagare måste man ansöka om det. Man måste förklara för myndigheterna varför man vill starta, vilka inkomster man räknar med att få, registrera sig på längden och bredden.

Normer styrs av hur samhället är organiserat och med annorlunda organisation får man annorlunda normer. Ett samhälle där företagandet är norm och anställningen undantaget kan se ut så här:

Varje nyfödd får ett företag registrerat i sitt namn samtidigt som personnumret spikas. Då kan man snacka om nyföretagande – 100 000 nya företag varje år. Visserligen blir det många passiva företag, men man slipper ansökningsförfarandet när man väl vill börja en verksamhet.

I stället för att ansöka om F-skattesedel får alla F-skattesedel från början. Vips var hela den problematiken borta med att det är svårt att få F-skattesedel.

För att inte frigöra för mycket personal på Skatteverket så kan man parallellt införa att man måste ansöka om att få A-skattesedel. Givetvis behövs en motivering för att man vill sluta vara företagare och i stället bli anställd.

Så här skulle en sådan ansökan till Skatteverket kunna se ut:

”Jag är uppvuxen i en typisk anställningsfamilj och har under min uppväxt saknat bra företagarförebilder. Med tiden har jag kommit fram till att jag har ett större trygghetsbehov än genomsnittet i befolkningen. Företagsklimatet i den kommun jag bor är också det sämre än genomsnittet i Sverige och mina tidigare företag har följaktligen gått i konkurs. Nu har mina företagsidéer sinat och jag vill i stället prova på att vara anställd. Som tur är har en kompis till mig startat ett företag och han är beredd att anställa mig trots mina negativa sidor. Han har garanterat mig en fast lön så jag kan i min tur garantera att staten får in sina skatter från mig, trots att jag inte driver företag. Därför ansöker jag om att få a-skattesedel.”

Det här inlägget postades i Tyckeri & Tankställe. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *