God Jul & Gott 2012!

Nu är det jul igen och solen vänder, som vi lite självgott brukar säga. Men eftersom solen är en miljon gånger större än vårt lilla klot så är det nog så att vi själva får luta vår axel bäst vi vill, en stjärna sysslar inte med så jordnära ting.

När vi ändå är ute i rymden kan vi ju glädjas åt att nobelpriset i fysik i år gick till upptäckten att universum utvidgar sig allt snabbare. Om någon tyckte att vår Vintergata med sin diameter på 100 000 ljusår kändes trång på något sätt så finns det nu hopp och vi tackar Forskningen för detta livsviktiga bidrag.

Ett näraliggande förslag är att samla årets nobelpristagare och be dem forska kring kommunförsvaret och svarta hål i vårt offentliga universum. Till exempel om hur man löser eurokrisen. Men det är nog ingen brådska för om de ansvariga ministrarna hade tyckt att läget var akut – ungefär som en eldsvåda – så hade de naturligtvis först släckt elden och sedan funderat på ett bättre system. Men i stället käbblar de om hur brandskyddet ursprungligen borde ha strukturerats och hur det skall se ut i framtiden. Under tiden brinner huset ned.

I det sammanhanget är det lite kul att vår överste räknenisse Anders Borg har blivit utnämnd till EU:s bästa finansminister. Inte så pjåkigt av en som gick ur skolan med sämsta betyg i matematik, man kan tydligen vara ganska uträknad även om man inte kan räkna ut att man håller på att bli uträknad. Om han hade varit född i Dalarna kunde vi så här års ha kallat honom för Father KrisMas …

Och så en reflexion kring årets småländska västgötaklimax. Under hösten har vi fått bevittna ännu en saltomortal på politikens bakgård när klantarparn Håkan Juholt först bedyrade att han inte gjort något fel och sedan åkte runt i Sverige och bad om ursäkt för det.

En annan märklig nyhet: Den vanligaste orsaken till att vi åker in på sjukhus är biverkningar av de mediciner vi tar för att bli friska. Det påminner lite om England för många år sedan när läkarna gick i strejk och dödligheten minskade.

Julhandelns klappjakt slår nya rekord igen och det får vi väl ta som ett sundhetstecken även om det förmodligen får en del att fundera över varför det är så mycket månad kvar i slutet av pengarna. Om kassan tryter så kom ihåg att den finaste gåva du kan ge någon annan är din uppmärksamhet, 

Som sagt, nu är det jul igen. Ät, drick och var glad och fundera inte så mycket över den personliga tillväxten för det kan vara bra med flera hakor ifall man skulle råka tappa någon.

Det här inlägget postades i Julbrev. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *