Ordlista för framtidiga

Nyligen blev min hemsida utnämnd till ”Sveriges bästa entreprenörsblogg”. Smickrande men överraskande eftersom jag inte är någon bloggare. Jag använder mitt Bokstaveri till att publicera krönikor och annat som jag skriver med ojämna mellanrum och bloggare håller väl på hela tiden? Glädjande att innehåll och formuleringar kan väga upp frekvens!

Som gammal göteborgare tar jag gärna till ordlekar och skapar uttryck, nya tider kräver en ny språkdräkt som likt en bikini täcker det väsentliga utan att dölja den nakna sanningen. Eftersom många uppskattar min blandning av humor och allvar så blir den här krönikan ett smakprov på mitt numera vitsordade ordvitseri.

Någon frågade om BolagsBolaget är ett bemanningsföretag? Nej, snarare motsatsen när vi som agenter i Underlättelsetjänsten anställer folk och hjälper dem att förverkliga sina drömmar: Vi är ett besanningsföretag!

Eldsjälspyroman = en som får en kick av att se andra brinna. Inom offentlig sektor benämnd ”pyrokrat” med förståelse för eldsjälars eldskäl.

Högskolan i all ära, men vi behöver lågskolor för eldsjälar för en bättre flamtid.

Krealisten står stadigt förankrad i sina visioner.

Chanstagskleptoman.

Anställningstrygghet är en arbetslivslögn, men med ”inställningstrygghet” kan du hantera livets olika situationer. Den tryggheten kan ingen ta ifrån dig.

Inlärd hjälplöshet är en naturlig oförmåga att lösa problem med passivitet och lågt självförtroende. Leder till hjärnkraftsavveckling och drömavbrott men kan botas genom aktiv livshjälp, s k självantändning.

Vi föds som entreprenörer, fostras till inteprenörer och styrs av antiprenörer.

Drivs du av motivation eller hotivation?

Heter det ”klockrent” för att vi dricker ur?

Som mental trädgårdsmästare vet jag att busfrön växer bäst.

Utveckling utan förändring kräver effektiva insiktsbekämpningsmedel.

2001 anklagades BolagsBolaget för att olagligen betala in arbetsgivaravgifter och skatt eftersom vi gav våra anställda för stor frihet under ansvar. Vi döpte åtalet till ”Vållande till annans bröd” och hävdade att trendbrott inte var straffbart. Vi fick rätt.

Om du vill använda mina uttryck så gör gärna det, jag tillämpar ”copyright” och i mitt lexikon betyder det ”rätt att kopiera”.

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

3 svar på Ordlista för framtidiga

 1. Pingback: Hackernytt | Om startups och allt som hör till. På svenska. | Ordlista för framtidiga, ”eldsjälar för en bättre flamtid”

 2. HC Medlien skriver:

  Aller godeste brevblogger: Må jeg få gratulere med tittelen “Sveriges beste entreprenørsblogg”! Som du selv sier: moro at innhold rangeres foran frekvens 🙂
  Fortsatt å leke med ord til beste for den som vil fatte, – eller bli forfatter.
  Ha en fin og blå vår med hemmefruan og hunden! :)))

  HC

  • Bengt skriver:

   Hej, HC, och tack för gratulationerna! Det var en glad överraskning och kul att mina ordlekar uppskattas. På något sätt känns det som om det är den seriösaste formen av humor, rätt ordkombination är som en mental zip-fil som öppnar sig och leder till en pedagogisk haha&aha-upplevelse. Ja, du är ju själv en sådan krumerlurproducent som jag verkligen uppskattar …

   Förrförra lördagen var Anita och jag bjudna till Unni och Magnar på Motjärnshyttan och hade en härlig kväll med god mat, skratt och en inspirerande “meningsfylla” – en välkommen oas i tillvaron.

   Här på Ängåsen väntar vi förtvivlat på våren och nu ser det ut på yr.no som om värmen äntligen är på väg. Annars är det bra med oss och lilla Silva håller oss i gång med motion, kärlek och livsglädje.

   Ha det bra och hälsa Gro så gott.

   Vännen Bengt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *