Prognoser har ingen framtid

I sin senaste NWT-krönika skriver Jonny Ohlsson klokt och insiktsfullt under rubriken ”Nytt år – nya möjligheter” och lyfter fram de negativa prognoser som vi matas med från olika håll. Till vilken nytta, frågar han.

Ja, det kan man verkligen undra. Första gången jag reagerade på dessa så kallade experters så kallade kompetens var 1987 då den svarta måndagen utlöste börskrascher världen över, även i Stockholm. Redan i nyhetssändningarna den kvällen uttalade sig ett antal besserwissande räknenissar och gav knivskarpa analyser av vad som hade hänt och varför. Imponerande! Ännu skickligare hade det naturligtvis varit om någon av dem redan på söndagen hade talat om att detta var på gång. Nu blev det bara ett extrainkallat möte i De Efterklokas Förbund.

Jag har lite svårt att ta prognosmakarna på allvar eftersom de inte ens har några timmars framförhållning. Men hur skulle de kunna ha det, vi pratar ju om något så oförutsägbart och omväxlande som Livet! Vi människor är inte logiska, vi styrs av känslor, så det går inte ens att sia om samtiden. Trots det har vi en grupp välutbildade orakel som vill framstå som experter på framtiden. En expert, har jag lärt mig, är en som lär sig allt mer om allt mindre tills han till slut kan nästan allting om nästan ingenting. Och expert kan man bara bli bakåt genom att studera något verkligt, en prognos är ingenting annat än en gissning in i osäkerheten.

När jag berättar att jag är optimistminister i Republiken Klarälvdal’n brukar folk le gott och tycka att det är lite lustigt. När jag frågar dem vem som har motsvarande taburett i den svenska regeringen skrattar de och tycker att jag är för rolig. Men det kanske är just en optimistminister som vi skall ha, om vi skall tro Jonny? Mina kunskaper i nationalekonomi är rudimentära, men jag har förstått att om folk tror på framtiden så vågar de investera och släppa kundbromsen. Så goda tider börjar med att vi tror på goda tider. ”Förbjud konjunkturrapporterna, det mesta sköter sig själv”, säger företagare som Jonny pratat med.

Jag håller med. Och det bästa sättet att förutsäga framtiden är att skapa den.

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

3 svar på Prognoser har ingen framtid

 1. Anders Larsson skriver:

  Kul att du är med i spelet igen.
  I väntan på goda tider så skapar vi – http://www.slideshare.net/ideacast/maktspel

 2. Christian R skriver:

  Håller med Anders!

 3. Jesper skriver:

  Verkligen trevligt att höra att Jonny plötsligt blivit aningen mer positivt inställd. Under hela hösten var han domedagsprofet av större mått. Jag tror inte heller på alla dessa experter. Ej heller experttyckande journalister. Jag tror på dig Bengt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *