GOD JUL & GOTT 2013!

Trots snö och kyla gick åtminstone luciatågen i tid. Trafikverket menar att  besparingar har gjort deras spår kassa (www.sparkassa.sj) och ledningsproblem gör att generaldirektörens avgångstid dröjer. Luttrade resenärer konstaterar att retur förutsätter en viss tur. Den milda svordomen ”Järnvägar!” har fått en befogad betydelse samtidigt som SJ har blivit ett stående skämt.

Nobels fredspris delades ut till EU-kolossen och det känns konstigt att det inte finns någon man kan ta i hand och gratulera. Lite märkligt var det även när den norska kommitténs ordförande lovprisade ”folkens förbrödring” och hyllade det faktum att så många länder förenats … samtidigt som norrmännen inte vill vara med i EU. En poäng är att han som sade det heter Jagland, vilket indikerar att Norge vill vara för sig själva – det vill säga i fred.

En annan aktuell pristagare är den svenske snusaren. Visst var tajmingen perfekt när handelsminister Björling hotade med fullskaligt inbördeskrig dagen efter fredspriset? Men vi avvaktar väl och tar det lilla lugna: ”Nu skall jag snusa och sova, väck mig till varje pris.”

Och så har vi fått veta att maten i Sverige är väldigt dyr. Stannen då upp och lyssnen på profitens realistiska tröst: ”Glädjen er åt dagens höga priser ty de blifva icke lägre.”

Innan vi släpper det internationella perspektivet måste vi bara nudda vid eurokrisen. Väl medvetna om att Grekland och Spanien inte har våra mattraditioner och att de har fått många kravallvarliga kreditvärdighetsbesök från övereuropeiska centralbankirer – så kallade tjateresor – så föreslår vi ett julfirande av typ ”krisfest med nödvin”.

Är det tillåtet att tala om julen utan att få Skolverket på sig? Av vinterns debatt förstår vi att advent är kyrkans rekrytering av religiösa fanatiker och att det måste bli slut på den traditionen. Eftersom det var ängeln Gabriels ord som försatte jungfru Maria i ett välsignat tillstånd så vill regeringen på det här sättet undvika risken att eleverna blir korsbefruktade om de sjunger en psalm. Nej, i Sverige skall vi helst inte tro på någonting och  framför allt inte på oss själva. Jante ersätter Jesus. Jamen.

Eller, som den (te)ologiske religionalfilosofen formulerar det: ”Varje morgon tackar jag Gud för att han låter mig vara ateist!”

Det är snart dags för våra löften och önskningar inför nyåret. Höj gärna ambitionerna och önska dig vad du vill ha i stället för vad du tror att du kan få, då ger du dig en inspirerande utmaning. Kom sedan i håg att det som stoppar de flesta är själva starten. Och bry dig inte om vad folk tycker om dig för de har själva fullt upp med att bekymra sig över vad du och de andra tycker om dem.

Ha det gott i helgerna och lycka till med att bli den bästa versionen av dig själv!

GOD JUL & GOTT 2013!

Ladda hem julbrevet som pdf-fil här >>>

Det här inlägget postades i Julbrev. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *