VuxF är här!

Ung Företagsamhet är ett fantastiskt inslag i skolan där eleverna får pröva sina affärsidéer på riktigt! Och UF Värmland är bland de bästa i landet på att uppmuntra det unga entreprenörskapet. Jätteroligt!

Tyvärr är vuxenvärlden inte lika rolig, Värmland är sämst i klassen när det gäller start av egna företag. En förklaring är de många orter som slutar på -fors, bruksmentalitet är förödande för initiativkraften. En annan är den falska myten om att det är svårt och krångligt att driva företag och etablissemangets enögda problemältande överskuggar den underbara känslan av att vara sin egen lyckas smed.

Mest av allt beror emellertid Värmlands bottennotering på de bidragsfinansierade rådgivarnas destruktiva sätt att möta dem som äntligen vågar ta det första staplande steget över drömmens tröskel ut i den ovissa verkligheten. ”Kom till oss med din affärsidé så skall vi såga dig jäms med fotknölarna!” är det stolta budskapet från en av dessa aktörer. Jag träffade nyligen en som gick dit glad i hågen och därifrån nedtryckt i skorna och det hela slutade mycket tragiskt … han fick en anställning.

Men lösningen är nära! Som kassör i Edebäcks Bygdegård ser jag en helt ny roll för bygdegårdarna runt om i Värmland. En hemmaplan består definitionsmässigt av gräsrötter och tillväxten sker underifrån. Tyvärr har det offentliga tagit monopol på samhällsutvecklingen och skapar samma inlärda hjälplöshet som bruken gjort. Men det är faktiskt vi i bygderna som är motorn, politiker och byråkrater skall ägna sig åt att styra. Målet är avlärd hjälplöshet och medlet heter ”VuxF” – ett slags UF för vuxna – och nu kör vi!

Tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan har vi utvecklat ett ”mentalt knytkalas” där var och en bjuder på sitt bästa och den första studiecirkeln har startat här i Edebäck. Vi är en brokig och optimistisk skara som under fem träffar skall hjälpa och inspirera varandra till goda resultat. Min roll är att vara sakkunnig agent i Underlättelsetjänsten – tvärtemot de besserwissrar som släcker eldsjälar med sina A4-formatterade analyser och tungsinta bedömningar.

VuxF är enkelt och roligt! Och att starta eget i en cirkel är perfekt för då vet man ju att verksamheten går runt …

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *