Vem bestämmer vad du tycker?

Ibland när jag är lite lat och inte vill ställa upp så använder jag en oomkullrunkelig logik som räddat mig många gånger: ”Tyvärr, det där kan jag redan och om jag gör sådant som jag kan så förlorar jag tempo i min egen utveckling!” Den är ganska bra eftersom varje motargument får protestanten att framstå som framstegsfientlig.

I sommar levde jag upp till ovanstående ideal och testade min yttersta inkompetensnivå – jag målade om huset. Som mental trädgårdsmästare jobbar jag normalt oralt, men det här kunde jag inte snacka mig ur. Så det bar av till färghandeln och där påstod de att huset skulle tvättas, sköljas, skrapas, grundmålas och slutstrykas! Det var då jag förstod varför jag intuitivt hade undvikit projektet så länge som möjligt. Och omgivningen uttryckte sina dubier genom att se beklagande på mig och påpeka hur slitsamt detta var för en opraktisk man som jag. Mest tyckte de nog synd om huset.

Det var då jag bestämde mig för att husmålning är roligt och enkelt! Finessen med att vara chef över sin egen inställning är att jag själv bestämmer vad jag tycker. Och jag fick rätt, det blev ett rent nöje och dessutom en välbehövlig genomkörare för kroppen – bara på skrapningen gick jag ned fyra kilo!

Men innan jag bytte attityd och ännu trodde att husmålning var en gruvsam uppgift frågade jag grannens tonårige och hårdtränande ishockeytalang om han ville hjälpa mig och samtidigt tjäna lite pengar. ”Nej tack”, var hans svar och nu så här efteråt förstår jag att frågan var felställd. Fysisk träning är något man betalar för, det är ingen inkomst, så jag borde ha lockat med en låg avgift i stället. Vilket får mig att reflektera över hur underskattat vanligt hederligt kroppsarbete är som motionsform. Att gå på ett rullband i gymmet utan att komma nånstans är OK, likaså att lyfta järnskrot och lägga tillbaka det där det låg.

Så här är min affärsidé: Alla som har fysiskt krävande arbeten att erbjuda lämnar in en lista och sätter ett pris. ”Garanterat tungt arbete för endast 100 kronor timmen! Köp ett årskort – vill du ha det billigare får du gräva din egen rabatt.”

Sensmoral: Du har ett val! Nästa gång du får en skrapa så kan du tycka att det är jobbigt eller utvecklande.

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

3 svar på Vem bestämmer vad du tycker?

 1. Oa Lönnbäck skriver:

  Hej Bengt! Vi träffades då du besökte Finland och Bennäs ett bra tag sedan. Jag gjorde ett reportage om dig, minns du nu? Efter en lååång paus kollade jag upp din blogg nu på morgon och gläds över ditt fortsatta engagemang med att underlätta livet, tankelivet och allt det andra också för oss som är på lösdrift, sysselsätter sig själva. Tack för det!
  Lånar ibland dina uttryck och hoppas och tror att du inte har något emot det? Senaste vecka höll jag en kort “föreställning” för en yrkesskolas (Optimas, bästa utbildaren i Finland i år igen, för hur mångte gången minns jag inte, min tidigare arbetsgivare) personal, elever som varit på LIA , Lära i Arbetslivet och representanter för företag i nejden. Där framför dem ploppade det beskrivande ordet “edutainer” upp i mitt minne och jag använde det för att presentera mig för dem som inte känner mig ännu. Hänvisade till en trevlig man jag lyssnat på en gång….
  Allt gott till dig Bengt. Hoppas våra vägar möts igen någon gång. Nu skall jag iväg och lyfta skrot och ställa det tillbaka på samma plats. Men jag njuter av det…. Ha de, Oa

 2. Bengt skriver:

  Hej, Oa, så roligt att höra/läsa av dig! Du får så gärna använda mina uttryck eftersom jag tillämpar “copyright” och sist jag kollade i lexikon så betydde det “rätt att kopiera”. Den njuggare motsatsen heter väl “copywrong”? 🙂

  Kul att du är involverad i Optima, det får mig att tänka på det som just nu får mest av min tid och entusiasm, nämligen “VuxF”. Det är en lite annorlunda studiecirkel där blivande småföretagare samlas för att hjälpa varandra att lyckas – du kan läsa om konceptet i min senaste krönika här på bloggen. Den är alltså en motreaktion mot samhällets s k rådgivare som på bästa besserwissermaner släcker eldsjälar med sina A4-formatterade analyser och tungsinta bedömningar.

  Nu vet jag inte om det är likadant i Finland, att de offentliga siffernissarna styr utvecklingen av entreprenörskapet. Om inte så får jag gratulera, annars vore detta ett perfekt projekt för dig som vill andra väl och har precis rätt utstrålning av optimism och kreativitet! Hör av dig om du blir nyfiken. – De bästa av hälsningar från Bengt

 3. Oa Lönnbäck skriver:

  Hej Bengt! Tack för ditt trevliga mail! Kollade precis nu din sida och skäms att det tagit sån tid… Tankarna har de senaste dagarna snurrat kring ämnet: “Hur vill jag att år 2013 skall bli?” Känner att eftersom det nu är 7:e året jag är ordbrukare på lösdrift så finns det en risk för stagnation… Håller på med många olika saker och ska under de lugna dagarna kring jul göra en djupdykning till hjärtområdet för att leta efter svar.
  Ska kolla in VuxF.. Som jag känner mig själv är det just det jag helst sysslar med: Tända andra och göra det med oväntade metoder och alltid marinerat i humor! Höres snart igen och får önska dig en riktigt God Jul! Oa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *