Tillgången som bokförs som kostnad

I slutet av 70-talet blev jag utbildningschef i Uddeholmskoncernen. Smickrande, förstås, men efter ett antal trista chefskonferenser bad jag min personal att ”Rädda mig!” Vi bestämde oss för att starta ett företag, Kresam, och frågade Uddeholms VD Gunnar Wessman om det var OK. ”Jätteroligt”, tyckte han, ”då kan ni ställa er kresamtelefon bredvid uddeholmstelefonen så är ni tillgängliga 200% varje gång det ringer. Och när ni skall ut och konsulta så stämplar ni ut, gör jobbet, åker hem och fakturerar kunden och stämplar in igen så att ni inte förlorar någon lön.” Vi kom i gång riktigt bra och efter något år fick vi beskedet att ”Om ni inte hinner med uddeholmsjobbet så får vi hyra in folk till det, för er framtid är viktigare!”

Ganska snart tog vi klivet ut på marknaden och i 35 års tid har jag nu åkt runt och berättat om Uddeholm och detta förlösande ledarskap. Varje gång med samma resultat: ”Va, skojar du?! En sån chef skulle man ha!”

Tragiskt, men helt enligt läroboken: Personalen är en nödvändig utgift för att förverkliga ledningens idéer. Punkt. Kor, hästar och grisar bokförs som tillgångar i balansräkningen, men människor bokförs som kostnader.

Därför blev jag glad när jag upptäckte att Arbetsförmedlingen använder begreppet ”utvecklingsanställning” för dem som skall in i arbetslivet. … Chefer, förenen Eder i meditation över detta vackra ord! När den fulla innebörden nått ända in i Edra hjärtan kommer rekryteringssamtalen att låta så här: ”Vi erbjuder dig en utvecklingsanställning och det innebär att du är en väldigt viktig resurs för företaget! Vi skall göra allt vi kan för att hjälpa dig att utvecklas och ta ansvar, för då vet vi att du gör ditt allra bästa i jobbet. Och när du trivs här så kommer du gärna att gemenskapa med oss andra. Det vinner vi alla på!”

Arbetsgivare och arbetstagare i skön symbios och ömsesidig lojalitet. När personalen lyckas går företaget bra.

Just nu planerar vi i BolagsBolaget ett tilltag i den andan som utmanar näringslivet. Tack vare Vinnova får vi testa ett nytt sätt att slussa ungdomar ut i jobb och vi söker sex företag med modernt ledarskap. De får tillgång till unga entreprenörer som är anställda hos oss, detta för att de inte skall utsättas för arbetslivets dolda dagordning ”Kom som du är och bli som oss!”. Arbetsgivarens eldprov blir att ta vara på den kreativa kraften och kompetensen i detta ömsesidiga lärlingsprojekt: Ungdomarna får lära sig ett yrke och arbetsgivaren får lära sig att förtjäna den unga generationens förtroende och lojalitet.

Jag är uppenbarligen en av få anställda som haft en vidsynt chef som ville mitt bästa. Den upplevelsen av holistiskt ”människment” var helt avgörande för mig när jag valde att bli tillväxtförädlande humankapitalist med höga förväntningar på höga förräntningar.

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *