Konferens eller konferast?

“Vilken bra konferens jag var på! Särskilt rasterna.”

Känner du igen dig? Föreläsare i all ära, men det är i pauserna som snacket kommer i gång och kontakterna knyts. Varje gång jag tar upp det här resonemanget nickar folk med stora allvarliga ögon och håller med.

De inspirerande mötena med professionella vänner blir alltså avbrutna av ett späckat program. Fullt förståeligt, konferensarrangörerna vill ju att kunderna skall tycka att de får valuta för pengarna och lösningen blir då att fylla dagen med program från början till slut: Inledning av en kändis, ett antal passande föreläsare och en bra avslutning. Den här konferenskulturen, där experter likt skådespelare möter sin publik, är en invand umgängesform och alla kan sina roller.

Nyligen var jag med och anordnade Sörmlands Landsbygdsting och vi dristade oss att ställa till med vad jag kallar en ”konferast”. I princip bytte föreläsningstiden och rasterna plats så att det blev korta inspirationsföredrag och gott om tid till kreativa träffar. Stor succé! ”Jag har aldrig lämnat ett möte med så mycket energi i kroppen!” som en av deltagarna uttryckte det.

I Cambridge finns det ett ganska litet laboratorium som har fostrat hela 29 nobelpristagare, så enastående att BBC blev nyfikna och intervjuade forskarna. De framhöll olika framgångskriterier, men det främsta var: ”We have a very nice canteen, you know!” Det var alltså i fikarummet det började! Avslappnad miljö, tvärvetenskapligt snack och rätt som det var kom någon på en briljant idé, gick upp och forskade i 33 år och fick Nobelpriset. Tänk vad en nice cup of tea kan leda till …

Här hemma i Edebäck har vi dragit i gång ”aftaskaffe” på Bygdegården för dem som bara vill träffas och prata. Kaffe med hembakt och lite underhållning i all enkelhet. Vi har kört tre tisdagseftermiddagar och senast kom det 102 personer. Fullsatt & fantastiskt!

Så låt oss tona ned prestationsångesten och tro gott om konferensdeltagarna, att de är där med ambitionen att åka hem och göra skillnad. Byt ut konferensen mot en kreativ konferast och bjud på kaffe med hopp, förslagsvis drömmar.

Nästa steg i utvecklingen vore kanske att anordna ett symposium eftersom det ordagrant betyder ”fylleslag” …

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *