Medmänskligheten utmanar byråkratin.

I förra krönikan berättade jag att vi är några företagare som lanserar en ekshärlig version av integration. Grundvalen är ekshäringarnas positiva attityd och engagemang, det finns mycket hjärta i vår bygd! Runt tusen personer bor i Ekshärad och därtill femhundra asylsökande så vi har att ta tag i.

Navet i projektet är att vi startar en ”arbetsgivare att hyra”, en anställningsform som uppfanns när Republiken Klarälvdal’n grundade BolagsBolaget. På så sätt får de företagsamma flyktingarna en juridisk hemvist och all formalia kring jobben är avklarad. För oss är flyktingarna en resurs, inte en kostnad, och de kan rent av vara landsbygdens räddning om vi lyckas integrera dem på ett bra sätt.

Men stopp och belägg – i Sverige gäller ju ordning och reda och en sak i taget! Byråkrati är mycket viktigare än medmänsklighet så, lite tillspetsat, är budskapet till våra asylsökande: ”Sitt still och var tyst tills vi återkommer i ärendet!” Och medan de statliga kvarnarna mal och mal och mal så består flyktingens vardag av mat och trångboddhet utan möjlighet att jobba och göra rätt för sig. Påtvingad passivitet är inte det bästa sättet att bearbeta en livskris.

”Ekshärligt i Hagfors!” utmanar systemet genom att ta arbetsgivaransvar och slussa ut kompetenserna direkt så att de kan börja betala skatt. Förmodligen är det förbjudet, men samhällsutveckling bygger på olydnad. Det börjar med att några eldsjälar ser ett problem och skapar en kreativ lösning vilket utlöser automatiskt motstånd mot förändring från det rådande regelsystemet. Och så börjar kampen att övertyga politiker och byråkrater om att det inte är så smart att bromsa sig in i framtiden.

Vår vision är att vi med gemensamma krafter över alla gränser skall vända flyktingmottagandet från problem till möjlighet! Så i överförd bemärkelse kan man säga att ”Ekshärligt i Hagfors!” söker asyl hos det svenska etablissemanget för att få genomföra ett humanitärt systemskifte som skapar ekonomisk och mänsklig tillväxt. Och om asylen inte beviljas så kör vi ändå!

Eftersom det regnade på Valborg skall jag nu använda mina nyförvärvade kunskaper i ämnet och skriva ett brev till SMHI där jag begär uppehållstillstånd för Midsommarafton.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *