Litet är vackert!

Nyligen hade NWT en hjärtevärmande artikel om lilla Munkfors. ”Jag tror inte på sammanslagningar”, säger kommunalrådet Mathias Lindquist, ”den lokala bestämmanderätten är viktig”. Han har fattat att vi människor vill förstå vårt sammanhang och känna att vi kan påverka det. Sedan kommer ett konstaterande som borde ge honom Nobelpriset i insiktsfullhet: ”Vi pratar inte om pengar utan om hur”.

Inom kreativiteten är det ordet ”Hur?” som förlöser entusiasm och fantasi eftersom det ignorerar alla idéslaktande besserwissrar som beter sig som om de har erfarenhet av framtiden. I stället för att fokusera på hindren ägnas energin åt att klura ut hur vi skall lyckas. Och som egenföretagare vet jag att det kostar pengar att tjäna pengar.

Ifall någon bekymrad vän av ordning undrar så går det väldigt bra för Munkfors tack vare att de ser människor som resurser och inte som kuggar i det kommunala maskineriet.

Nu till en tragisk motbild och jag menar förstås den idiotiska debatten om att Värmland skall uppslukas av Västra Götaland. Centralstyrning är de politiska byråkraternas våta dröm eftersom vi medborgare bara är kostnadskrävande störningsmoment i deras vardag. Tomas Riste är tydlig i det avseendet när han hävdar att vi värmlänningar är för dumma för att lägga oss i våra egna liv genom en folkomröstning. Han går till och med bortom definitionen att demokrati är det samhällssystem i vilket du säger vad du vill och gör som du blir tillsagd.

1973 kom Schumachers bok ”Litet är vackert” med undertiteln ”Ekonomi som om människor betydde något”. Jag rekommenderar våra maktfullkomliga att läsa den och fundera lite över sin egen människosyn. Kanske är det så att de har skaffat sig makt för att slippa visa hur svaga de själva är?

Som sponsor är jag inte alls nöjd med denna arroganta attityd mot oss som trots allt är deras arbetsgivare. Rent juridiskt borde vi skattebetalare kunna gå in på vilken offentligt finansierad inrättning som helst och kräva att få ha utvecklingssamtal med dem som vi tycker sköter sig dåligt.

Mitt förslag är att Värmland anammar den brittiska attityden, vi kan ju samarbeta med våra grannar utan att gifta oss med dem. Brexit blir ”Växit” och Munkfors vet hur man gör!

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

2 svar på Litet är vackert!

  1. Cissi Leibring skriver:

    Riktigt görbra krönika! Det är så många idag som tror att allt blir bättre bara för att det blir större. Gillar verkligen det Munkfors gör och håller helt med dig om att debatten om att Värmland ska uppslukas av VG är helt idiotiskt. Och jag blir också så irriterad när flera politiker anser att vi är för dumma att kunna ta ställning själva. Frågan har ju inte varit någon valfråga och då återstår bara folkomröstning om det ska bli ett demokratiskt val. Annars är det att köra över folkviljan!!! Tack Bengt för det kloka du skriver! Mvh Cissi Leibring

  2. bengt skriver:

    Tack för lovorden och medhållet, snälla Cissi, jag tror att vi representerar majoriteten av värmlänningarna. Tyvärr tycks många av våra politiker och byråkrater ha glömt vem de jobbar för och vad demokratin innebär. Vi får fortsätta att påminna dem om att ödmjukhet slår arrogans alla dagar i veckan och hoppas på det bästa. Ha det gott och ge aldrig upp! Hälsar Bengt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *