Ekshärliga Nygård är själens skafferi!

Det roligaste och mest fascinerande samhällsprojekt jag varit med om är Republiken Klarälvdal’n. 1991 startade vi denna unika förening för att stimulera eldsjälar i norra Värmland till lokala initiativ. Och det blev succé direkt! Snart var vi 650 medlemmar som utvecklade och tog ansvar för vår hembygd. Efter tre år fick Republiken pris som Sveriges bästa landsbygdsprojekt. Ingen pjåkig start!

Arbetsformen var ”på stôllitt allvar” och det var därför som det gick så bra för oss, att mixa humor och realism genererar nämligen smartare idéer. Målsättningen är självklart seriös, men sedan gäller det att skratta fram lösningarna så att kreativiteten och optimismen får blomma fritt!

Så småningom dristade vi oss till att köpa Nygård i Ekshärad, en stor anläggning som tidigare varit lanthushållsskola. För vår ideella förening var detta ett gigantiskt åtagande, men vi gick in för det med själ och hjärta så därför överhopades vi snart av möjligheter. Jag kallar dessa Universums bonusvibbar för ”mental magnetism” och Albert Einstein håller med när han konstaterar att ”Allt är energi och därmed basta. Matcha den frekvensen med den verklighet du vill skapa och det blir som du tänkt dig. Det kan inte bli på något annat sätt. Detta är inte filosofi, det är fysik.” – Alltså: Låt hjärtat va mä!

Allt gick vår väg och 2003 sålde vi Nygård. Då var det 27 fasta jobb i olika verksamheter, när vi tog över var det noll. Hyfsat resultat i glesbygd.

Och yesss, nu är det dags igen! Under året har jag varit med i bygdeprojektet Diamanter & Järnviljor som leds på ett fantastiskt sätt av Maria Kvarnström och Cherin Nilsson. Efter det att Nygård tömdes på flyktingar våren 2017 har anläggningen stått tom, men nu ska vi fylla lokalerna igen! Ambitionerna gäller hela Hagfors kommun och idén är att detta ekshärliga ställe ska vara evolutionens epicentrum och tillväxtens kraftkälla. Eller, som vi säger: ”Själens skafferi”.

Helt underbart! Den 1 februari bjuder vi in alla medborgare till en hänryckningens dag på Nygård då vi lämnar brukskulturen, Jantelagen och nånannanismen bakom oss för att gemenskapa vår framtid.

Traditioner i all ära, men det är ingen idé att titta bakåt om man inte ska åt det hållet.

Det här inlägget postades i Krönikor, Okategoriserade, Tyckeri & Tankställe. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *