Svensk välfärd är en hemsk felfärd.

För ett tag sen fick jag äran att leda Vingåkers Storting, en eldbesjälad kväll i Tennisparken med bygdebegeistring som tema. Politiker och tjänstemän har helt enkelt bestämt sig för att ge medborgarna det fulla förtroendet att utveckla sin kommun. Så himla modigt och framsynt, jag är bara såå lycklig! Men så blev de också ”Årets kommun 2018”!

I realiteten är ju vi kommuninvånare den offentliga sektorns arbetsgivare, men i vardagen fungerar det inte riktigt så. Här i Sverige betalar vi skatt och sen får ”samhället” ta hann om’et. För mig som eldsjälspyroman är svensk välfärd en hemsk felfärd som leder till inlärd hjälplöshet och nånannanism. Det är nog därför som vi kallar vår planet för Tell Us.

Välfärden skapas av näringslivets plusresultat så duktiga företagare måste vi ha, men uppgiften för våra skolor och universitet är enbart att göra eleverna anställningsbara. Av vem, kan man ju undra? Det finns sorgligt nog inget system i Sverige som fostrar arbetsgivare utan det är vi privatpersoner som förväntas ta initiativ och ekonomiska risker utan stöd från det offentliga. Idag är vi 10% av befolkningen som finansierar 100% av oss. Tack ska vi ha för det! Eller? För den hjältehyllningen tycks dröja …

Kunskaper i all ära, men det är kompetens vi behöver. Alltså kunskaper som mixas med vår personlighet och kreativitet så att de kommer till praktisk nytta. För mig är högskolor enbart av akademiskt intresse, det vi verkligen behöver vore en lågskola för eldsjälar för en bättre flamtid.

Åter till den härliga Vingåkersbygden som ju har fattat att välfärden handlar om en gemensam färd för allas väl. Deras mål är att bli som ett mentalt knytkalas där var och en bidrar till en meningsfull vardag. Så nu är företagare och samverkansgrupper inklusive Vingåkers ungdomar i full fart med att skapa sin framtid, varje bygd tar fram sin lokala utvecklingsplan. Slutresultatet ska sedan politiker och tjänstemän ha som måldokument och strategier in i framtiden.

Och ifall du undrar: Inlärd hjälplöshet är en onaturlig oförmåga att lösa problem med likgiltighet och lågt självförtroende. Leder till hjärnkraftsavveckling och drömavbrott men kan botas genom aktiv livshjälp, s k självantändning.

Det här inlägget postades i Krönikor, Okategoriserade, Tyckeri & Tankställe. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *