Ett riktigt hästjobb.

Nyligen var jag på en jättetrevlig after work på Sun Dance Ranch i Ekshärad. Vi var ett sjuttiotal företagare så det var fullsatt i saloonen och stämningen var på topp! Kommunalrådet Jens Fischer tackade och lovprisade näringslivet och det känns att atmosfären blivit bättre sedan Oberoende Realister tog nya tag i Hagfors samhällsutveckling. Som gammal entreprenör har jag alltid undrat varför Sveriges företagare inte får mer offentlig uppskattning eftersom det är näringslivet som tar ansvar för välfärden i form av arbetsgiveri och skatteintäkter. Men nu känns det åtminstone bättre här på hemmaplan!

Sun Dance Ranch är den perfekta miljön för annorlunda och okonstlade möten. Att kliva in i den mysiga saloonen är som att hänga av sig sitt mentala revolverbälte och bara vara sig själv. Utanför strövar ett tjugofemtal hästar på ängarna vid Klarälvens strand och den första som välkomnar dig är den goa lilla vovven Sioux. Ranchen drivs av det beundransvärda paret Anita och Anders, hon från Holland och han från Ekshär. Förutom alla turistiska aktiviteter som ridturer, vilddjurssafari, fiske med mera så driver de även en restaurang och bar. 

Dessutom är Anita Teunissen legitimerad hästcoach, en terapeutisk metod där hästen fungerar som din spegel och berättar vem du är och hur du mår. Det är inget hokuspokus utan en naturlig process där hästen sätter betyg på dig som flockmedlem. Detta fick vi en fascinerande demonstration av på vår företagarkväll då ett par frivilliga lät sig coachas. En av dem gick in ganska nollställd och det var tydligt att hästen var tveksam – Anita berättade hela tiden vad hästen tänkte – men så bestämde sig den här personen för att visa upp en gladare sida och då kom hästen kutande och frågade: ”Vill du vara med i min flock?”

Som infallsvinkel för personlig utveckling och teambuilding är hästcoachingen helt unik, dessutom fungerar den väldigt bra som terapi inom vården. Och, ärligt talat, vem vill du helst bli analyserad av när du mår dåligt – en häst eller en psykoterapeut?

Som mentor hos Almi är jag så lycklig över att Sun Dance Ranch är min adept och jag säger bara: ”Kom till ranchen med ert arbetslag och låt hästarna lära er att fatta galoppen!”

Det här inlägget postades i Krönikor, Okategoriserade, Tyckeri & Tankställe. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *