Vilken är kyrkans affärsidé?

Nyligen skrev biskop Sören Dalevi en intressant krönika om kristendomen som den första ideologi där vi alla är lika mycket värda och det ledde till den största kulturella förvandling som världen skådat. Wow!

Men nu är det hög tid att förnya kyrkan. Efter skilsmässan från Staten år 2000 har det gått sin gilla gång trots att medlemsintäkterna minskar från år till år. Visst finns det stora tillgångar, men de är inte obegränsade och en prognos säger att Svenska kyrkan går i konkurs år 2032.

Min gode vän Mats, som är präst, är lika bekymrad som jag och vi kommer nu att ta initiativ för att vända trenden. Min roll blir att se verksamheten ur ett företagsperspektiv och det är som att svära i kyrkan för prästerna är minsann inga månglare i templet. Men de får nog krypa till korset för det behövs trots allt pengar till löner och driftskostnader och sparkapitalet räcker som sagt inte i evighet, amen.

Som jag ser det är förutsättningarna perfekta för att nå ut med en kristendom i tiden! Kyrkan har världens bästa affärsidé, det vill säga kärlek, förlåtelse och evigt liv och vem vill inte ha det? Korset är en välkänd logotyp och försäljningsställena ligger lika tätt som ICA. Så varför i Herrans namn står kunderna inte i kö?

Kanske för att Facebook och andra egotrippande sociala medier lagt beslag på Livets mening? Lyckan numera är ju att synas på nätet och att få så många lajks som möjligt. I dagens digitala värld är fasaden viktigare än själen och det kommer att leda till existentiella sjukdomar som ingen medicin kan bota.

Nej, nu behövs en djupare livssyn och det kräver en radikal omställning av Svenska kyrkan på gräsrotsnivå för det är där den kristna gemenskapen hör hemma. Men förändringar är inte så välkomna i kyrkans heliga hierarki där ritualer och maktstruktur är viktigare än att släppa eldsjälarna fria. Och tack vare Guds försyn behöver man ju inte göra något själv. Mina intryck av kyrkan som arbetsgivare kan sammanfattas så här: Håll dej till din arbetsbeskrivning för om du beter dej som Jesus så får du sparken!

Men halleluja, gott folk, Karlstads stift har insett läget och är på gång! Värmland inleder nu Svenska kyrkans reinkarnation och målet är ”Kors i alla våra dar!”

Det här inlägget postades i Krönikor, Okategoriserade, Tyckeri & Tankställe. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *