Nånannan har mycket ogjort!

1970 kom jag till Värmland och började jobba på Uddeholmsbolaget den 1 april. Datumet brukar roa en del, jag förstår inte varför. Skämt åsido så läste jag då igenom UHB:s årsredovisning och fick mej en funderare. I balansräkningen togs kor och grisar upp som en tillgång – bolaget drev ett stort lantbruk på den tiden – medan övrig personal bokfördes som en kostnad. Visst är det märkligt? Denna insikt bidrog till att jag så småningom vigde mitt liv åt ledarskap och eldsjälspyromani.

Min resumé av samhällskulturen är att vi föds som entreprenörer, fostras till inteprenörer och styrs av antiprenörer. Ordning och reda ska det vara, kreativitet är ett hot mot systemet. Det hierarkiska mantrat är: ”Gör som du blir tesagd!”

Ordet ”management” betyder ”att leda häst vid hand” och det är alla dessa ledband som skapar den inlärda hjälplösheten, alltså att folk sitter och väntar på nånannan i stället för att göra nåt själva. Tacka vet jag frigörande ”människment”! Helst borde vi födas med F-skattsedel så att anställningar bleve en nödlösning.

Vår ymniga välfärd har på nåt sätt blivit en missriktad felfärd bort från Livets mening som ju är att bli den bästa versionen av mej själv.

På mina seminarier har jag alltid med gitarren för att på ett tongivande sätt sammanfatta mina budskap. Med åren har det blivit runt 650 självskrivna låtar och jag avrundar här med en text om nånannanismen. Melodin är det gamla örhänget ”Ramona”, Bertil Boos version från 1948 finns för nätlyssning.

Varsågod och sjung ut!

Nånannan är vem som helst förutom jag
Nånannan är den som genomför förslag
Jag sitter och väntar, för vänta är nånting som jag kan
och blir det för långsamt så gnyr och gnäller jag lite grann

Nånannan – Var sjutton håller mänskan hus?
Nånannan – Kom hit och gör min framtid ljus!
Du är mitt hopp, jag litar fullt och fast på dej
så slipper jag anstränga mej!

Nånannan – Din ställning här, den är central!
Nånannan – Du måste vara mer lojal!
Du får inte smita så fort det börjar att ta emot
Jag vill kunna lita på att du gör din plikt utan knot

Nånannan – Det mesta här står faktiskt still
Nånannan – Förstår du vad du ställer till?
Nä, sätt igång, problemen skapar snart panik!
Själv bidrar jag helst med kritik

Det här inlägget postades i Krönikor, Okategoriserade, Tyckeri & Tankställe. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *