Att lyckas är roligt och enkelt!

I mitten av januari gick den härlige eldsjälen Petter i Boa bort och vi är många som saknar honom. För mig personifierar han det värmländska uttrycket ”på stôllitt allvar”, alltså det roligaste sättet att leva ett seriöst liv. Som president i Republiken Klarälvdal’n var han en stor inspiratör och förebild som nu lämnar efter sig ett medmänskligt och kulturellt arv för oss undersåtar att förvalta. Som optimistminister ska jag göra så gott jag kan.

För några krönikor sedan skrev jag om Nygård i Ekshärad, den före detta lanthushållsskolan som vi i Republiken köpte 1997 och fyllde med liv, lust och företagande. Många år senare blev den en flyktingförläggning, men nu har lokalerna stått tomma i tre år. I somras arrangerade den ekshärliga föreningen Skildra under ledning av Samuel Nilsson ett antal sagovandringar och historiska utställningar med stora publika framgångar. Gu’ så roligt! Och från den inspirerande plattformen har vi fyllt på med nya spännande visioner så vårt älskade Nygård kommer än en gång att bli ett ”själens skafferi”. Alltså en laddningsstation för eldsjälar eller, om du så vill, ett lokalt stjärnkraftverk.

Den kreativa process som jag fått vara med om under de senaste månaderna är helt underbar! Vi är en brokig skara stôllar som har skrattat ihop oss och bollat tokiga idéer. Detta strukturerade kaos får mig att tänka på belgaren Ilya Prigogine som fick nobelpriset i kemi 1977 för sitt jobb med ”självorganiserande system”. Han blandade helt enkelt vätskor som stötte bort varandra, men gav dem gott om tid att synka och smälta samman och resultatet blev en vetenskaplig sanning: ”Ju större kaos, desto högre ordning!”

För mig är detta kreativitetens kvintessens, nämligen att vi ska vara oss själva och tycka olika … samtidigt som vi respekterar varann och ser oss alla som resurser. Det är i den positiva kulturkrocken som fantasin stimuleras och de banbrytande idéerna skapas, för när alla tycker lika och undviker friktioner så blir resultatet bara ljummet och avslaget. Låt mig citera ännu en nobelpristagare, dansken Niels Bohr, som sade till en av sina studenter: ”Ni tänker ju inte, ni är bara logisk!”

En tredje nobel koppling går till den relativt teoretiske livsfilosofen Albert Einstein som påvisade en inte särskilt självklar självklarhet, nämligen att ”Dagens problem måste lösas med ett helt annat tänkande än det som skapade dem.”

Detta faktum kan vara bra att känna till eftersom ständiga förändringar är ett konstant tillstånd. Och utveckling kräver ju nytänkande, men folk i allmänhet tycker inte att de är särskilt kreativa. Det är dock inte riktigt sant för tänk hur deras fantasi flödar när de ska förklara varför det inte var deras fel …

Vi som håller på att gemenskapa Nygård med våra hejdlösa hugskott och stôlltag kanske ska börja kalla oss ”Lekare utan gränser”?

Och mitt i den här kreativa processen har vi dessutom fått en ny medspelare i form av Camp Veteran, alltså våra utlandsmilitärers förening med medlemmar över hela landet, som vill göra Nygård till ett ställe för rekreation och familjära sammankomster. Så himla kul att de väljer Ekshärad som Sveriges bästa samlingspunkt!

Trots att mitt liv präglats av ideliga lyckträffar – positivt tänkande är ju tillvarons mentala möjlighetsmagnetism – så är jag fortfarande fascinerad av hur roligt och enkelt det är att lyckas!

Ett tips: Många söker efter nyckeln till lycka och framgång, men kolla först … det kanske inte är låst!

Det här inlägget postades i Krönikor, Okategoriserade, Tyckeri & Tankställe. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *