Det är så att bank…, förlåt, tanken svindlar.

Den här krönikan handlar om finanskrisen. Ett ord fångar två aspekter av den: Svindlande.

Låt mig först konstatera att jag har fel utbildning för att uttala mig om globalekonomin. Jag läste latin i fyra år tills någon berättade att ingen talar det längre och då gick jag hem. Så siffror är inte min grej, däremot har jag ett sådant där vanligt sunt förnuft som inte är så vanligt längre.

Men det kanske inte är siffrorna som är problemet? Ibland tror jag att finansvärlden är ett enda stort barnkalas där den mest uppblåsta ballongen vinner. Och när guldet nu blir till sand får vi en gigantisk sandlåda med bortskämda ungar som skriker efter nya leksaker eftersom de gjort sönder sina gamla.

Låt mig först göra en analys av det moderna bankväsendet som idé: ”Om du lånar av mig så skall du betala ränta. Om jag lånar av dig så får du ingen ränta, du behöver bara betala en liten avgift till oss. Om vi svindlar bort dina pengar så får du ge oss dem en gång till via skattsedeln.”

Finansvärlden är ett spelbolag. Endast fem procent av all världens pengar används för att betala produkter och tjänster. Resterande 95% snurrar runt för att bli mer pengar utan att göra nytta. Det förutsätter olika illusionstrick för att skapa mervärden och alla går ut på att få marknaden att tro. Inbillning slår utbildning. Det är som en religion där krisstrecksrandiga överstepräster stiger fram och predikar tillväxthimmel och lågkonjunkturshelvete. Resultatet blir ett världsomspännande pyramidspel där några gör groteska vinster på restens bekostnad.

Den aktuelle nordeadirektören som jobbade ett par år och fick med sig 150 miljoner i bonus är ett sådant exempel. I ett annat konkursmässigt företag hade de pengarna inte funnits, nu får vi skattebetalare jobba ihop till hans lyxliv. Och att Postens VD-lön motsvarar 45 postanställdas förtjänar inte ens någon kommentar, vilket han insett och därför inte går att nå.

Island är ett annat exempel på den absurda finansvärlden. Landet är bankrutt och skall nu låna sex miljarder dollar för att ”återställa förtroendet” … Detta ger ett nytt perspektiv på skuldsanering för privatpersoner: ”Jag vill låna mer så att jag blir trovärdig!”

Mitt i allt detta vansinne fick jag hopp om livet när vi i BolagsBolaget nyligen blev inbjudna av Fryksdalens Sparbank till en tillväxtkonferens där VDn Ola Evensson konstaterade att ”Vi har inte gått med i finanskrisen!” De driver nämligen en ansvarsfull bank som är till för bygden och deltar inte i pyramidspelet. Därför vågar Ola se fryksdalingarna i ögonen varje dag och det går alltid att nå honom för en kommentar.

En sista undran: Varför tar det tre nanosekunder att ta pengarna från mitt konto när jag betalar en räkning men tre dagar innan mottagaren får dem? Regeringen försökte ändra på detta banksvindleri för några år sedan, men ingenting hände. Finansvärlden är uppenbarligen The Untouchables.

Men, vad vet väl en gammal latinare om världsekonomin? Jag ber om ursäkt ifall jag har missuppfattat alltihop.

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

5 svar på Det är så att bank…, förlåt, tanken svindlar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *