En julbetraktelse inför 2009

Forskare vid nio europeiska universitet skall utreda varför vi människor är så irrationella. Varför tror vi på tomten, högre makter och andra fantasifoster i stället för att vara realistiska? Varför är inbillning viktigare än utbildning?

Låtom oss glädjas åt att det är så! Huru trist vore det icke om vi levde ett strikt förnuftigt liv, en tillvaro utan drömmar, ideal och trisslotter. Må de logiska besserwissrarna aldrig ta ifrån oss vår naiva inspiration: Under en teckningslektion frågade fröken den lilla flickan vad hon ritade. ”Jag ritar Gud”, svarade hon. – ”Men ingen vet ju hur Gud ser ut”, påpekade den kloka lärarinnan. – ”Jo, om ett par minuter!”

Är flickan barnslig eller har hon gåvan? Det kan vi aldrig veta bortom varje tvivel. När vännen Kenneth Olofsson, flerfaldig världsmästare i trolleri, får en klövertvåa att bli en hjärterdam genom att knacka på kortleken gör vi stora ögon. Det enda förnuftiga sättet att hantera en sådan upplevelse är att kalla det för ett trick, men eftersom vi faktiskt inte har sett hur det så kallade tricket går till skulle han kunna vara magiker på riktigt, eller hur? Förra gången Gud skickade sin enfödde son så här års ledde hans fromma pionjärskap till ett för tidigt öde, så ett sätt att få göra underverk utan att hota etablissemanget skulle kunna vara att kalla sig för illusionist …

Förnuftet får även andra konsekvenser. David Eberhard, som har skrivit boken ”I trygghetsnarkomanernas land”, menar att vi i Sverige lagstiftar fram så mycken säkerhet att det nu är viktigare att lyda än att leva. För några årtionden sedan gick uppfostran ut på att förbereda barnen för ett vuxenliv som ibland gör ont och ibland är … är fullständigt underbart! I dag är målet att skydda dem från alla tänkbara faror och konflikter – de blir offer i stället för att ta ansvar. Snart kommer det väl lag på sovhjälm eftersom barn eventuellt skulle kunna ramla ur sängen.

Till och med den aktuella finanskrisen bygger på tro, den har ingenting med ekonomi att göra. Endast fem procent av all världens pengar används för att betala produkter och tjänster, resterande 95% snurrar runt för att bli mer pengar utan att göra nytta. Det förutsätter olika illusionstrick för att skapa mervärden och alla går ut på att få marknaden att just tro.

Undrar vad som skulle hända om vi övergav vår tro på de kris-strecks-randiga översteprästerna och i stället tog ut våra pengar i kontanter och gjorde affärer med varandra? Skulle vi månne besparas de pyramidspelande ballongblåsarnas luftslottsruiner?

Ja, vad skall man tro? Och vem? Forskare i all ära, men Gud bevare oss om Livet endast blir av akademiskt intresse.

Unna dig nu en riktigt skön helg och passa på att njuta av allt gott! Du vet väl att det inte är mellan jul och nyår som vi blir tjocka utan mellan nyår och jul?

God Jul och Ett Gott 2009!

Det här inlägget postades i Julbrev. Bokmärk permalänken.

Ett svar på En julbetraktelse inför 2009

 1. Dr. M skriver:

  Apropå överdriven säkerhet (curlingföräldrar m.m.)erinrar jag mig en urgammal skämtteckning när en gäst betraktar de nyblivna föräldrarnas barnkammare.
  – Men varför är barnsängen så hög?
  – För att vi ska höra när lillen ramlar ur den.
  ________
  När man säger att tron kan försätta berg är det inte kungens tron som avses!

  Tack för en fin betraktelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *