Om alla tänker som chefen blir det inte mycket tänkt.

”Jag har ingenting emot delade meningar så länge det är min mening ni delar.” – Ett skämt som på allvar som beskriver den vanligaste ledningsfilosofin i företag och andra organisationer. Kontroll är viktigare än gemenskapandet.

Ilya Prigogine blev nobelpristagare på självorganiserande system. Han anses ha större betydelse för vår förståelse av verkligheten än Newton eftersom han fokuserar på helheter i stället för att plocka sönder allt i sina minsta beståndsdelar: En organisation som tillåts använda sin fulla potential utvecklas naturligt och blir en effektiv organism i samspel med sin omgivning.

Gary Hamel, världens ledande managementexpert, säger så här:

”När det gäller innovation så har de flesta företag en blind fläck. De satsar på förnyelse av produkter och produktionsteknik trots att historien visar att nya ledningsstrategier är det som ger de bästa resultaten.”

”De flesta chefer tror att man inte kan styra organisationer utan chefer. Den missuppfattningen hindrar utvecklingen av ledarskapet.”

”Hur skapar vi väsentligt bättre ledningsformer? Lyft blicken bortom de trendiga managementmodellerna! Morgondagens ledarskap tillämpas redan nu av konstruktiva avvikare, organisationer och system som trotsar konventionens normer.”

Den ideella föreningen är ett sådant exempel med sitt fokus på engagemang och åtagande i stället för lydnad. Så även BolagsBolaget. Vi har med våra 360 anställda blivit en intressant avvikare med snart tio års erfarenhet av ”människment”, dvs en arbetsgivare som har fullt förtroende för sin personal och tillåter dem att göra sitt bästa.

Att leda entreprenörer är lika omöjligt som att valla katter, har någon sagt. Men det beror på att de flesta – precis som när det gäller ”chefen” – är fast i konceptet ”valla får”, det vill säga flockdjur. Om man däremot behandlar katter som katter är det inget problem: De vill ha trygghet, värme och självständighet och det är vad BolagsBolaget erbjuder sina arbetstagare. Människor är individualister i gemenskap.

Hur kan arbetsmarknaden tro att de bästa resultaten uppnås om vi betraktar varandra som motparter? I BolagsBolaget är vi medparter. Ledningsfunktionen finansieras av provision på våra anställdas omsättning så vår främsta uppgift är att hjälpa personalen att lyckas. När de gör det går företaget bra och vi får lön.

Vi beundras för vår seger över Skatteverket och anses vara en frisk fläkt i näringslivet, men ännu har ingen haft modet att ta vårt pionjärskap på allvar. Just nu deltar vi i Handelskammarens Kompetenstour, kanske hittar vi där några professionella vänner som vågar ta risken att bli bäst? Och nu pratar jag om ett verkligt tänkniksprång, inte höjdhopparnas ynka centimeter för att bli världsmästare. Nej, jag snackar decimetrar!

Ett djupare resonemang om min syn på ledarskap hittar du på www.kresam.se, där kan vi även fortsätta tankeutbytet på min blogg om du vill.

Ibland får jag en otäck känsla av att Sverige står vid rutinens brant och tror att utveckling är att ta ett steg framåt.

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

3 svar på Om alla tänker som chefen blir det inte mycket tänkt.

  1. Pingback: Att välta en pyramid | Sennbrink Konsult - WordPress-hjälp

  2. Pingback: Att välta en pyramid | Björn Sennbrink

  3. Pingback: Att välta en pyramid | Björn Sennbrink

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *