Det svenska felfärdssamhället.

För ett tag sedan lyssnade jag på Nils Karlson från tankesmedjan Ratio som har studerat den svenska arbetsmarknadsmodellen. Intressant, inte minst utifrån mina iakttagelser att etablerade system tycks vara de sista som inser att de behöver förändras.

Till exempel: Två parter, arbetsgivare och arbetstagare, var en bra modell under industrisamhällets era. Men det var då det, dagens arbetsmarknad har helt andra utgångspunkter och ingångsvärden.

Globaliseringen, EG-anpassningar och ungdomars fackliga ointresse borde räcka för att stämma till eftertanke. Vem tror att Sveriges bästa laguppställning i det läget är två motparter som ställer krav på varandra? Vi är en ankdamm i ett stormigt världshav.

Oförutsägbarhet går inte att planera, taktiken blir då att parera. Det betyder att många ser och ger signaler som underlättar snabba beslut. Vår kropp är en bra modell för en fungerande organisation, det jag kallar en organism. Slår jag i lilltån går det larm till huvudkontoret som omedelbart skickar lämpliga resurser. Är det varmt börjar jag svettas – i vårt motpartsstyrda land hade jag dött av värmeslag innan alla instanser förhandlat färdigt om hur problemet skall lösas.

Åter till Nils Karlsons forskning. Han ser fyra scenarier för den svenska modellen: Omreglering, avreglering, modernisering och sönderfall.

Modernisering av en utgången modell vore lika meningslöst som att spraya höstlöven gröna och tejpa upp dem på träden igen för att undvika vintern.

Nej, personligen hoppas jag på sönderfallet. Inte för att jag gillar ”krisfest med nödvin”, utan för att stora systems enda utvecklingsstrategi är att överleva sig själva. Ingenting görs förrän botten är nådd. Vi behöver alltså effektiva managementtekniker som kör Sverige i bôtt fortare så att vi kan börja bli en dynamisk organism!

När Metall nu går med på att sänka lönerna är det ett sundhetstecken på att systemet krackelerar. De får förödande kritik av sina fackliga relikkramarkamrater som menar att ingångna avtal skall gälla. Sagt är sagt … i det här fallet uppsagt. I samma planekonomiska anda kan väl facken ställa krav på kunderna att de köper mer?

Jag hoppas regeringen får modet att trotsa terrorbalansen på arbetsmarknaden och ser till att de människofientliga a-kassereglerna förändras: I dag skall man antingen vara heltidsanställd eller heltidsarbetslös, den som får erbjudande om deltidsjobb tvingas tacka nej. Och något måste göras åt den utvecklingshämmande lagen om anställningsskydd som får människor att stanna kvar på jobb där de vantrivs tills de sjukskriver sig på grund av fastbrändhet. – Välfärd är tillväxt med goda skördar, detta är felfärd.

Tips från en som aldrig varit med i någon a-kassa: Inställningstrygghet är viktigare än anställningstrygghet. Rätt inställning kan ingen ta ifrån dig.

Industrisamhället är historia. ”Mest prylar när du dör” gäller inte längre. Motparter skapar inga rikedomar. Men hav tröst, du är din egen lösning! Att vara rik är inte att äga mycket, det är att sakna lite.

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

13 svar på Det svenska felfärdssamhället.

 1. Christian Rudolf skriver:

  Inställningstrygghet, ett ord jag skall spara och använda!

 2. Pingback: Inställningstrygghet, inte anställningstrygghet | Disruptive - En blogg om entreprenörskap, riskkapital och webb 2.0

 3. Bengt skriver:

  Kul om det kommer till användning, Christian! Jag tillämpar ju copyright på mina texter och sist jag kollade i lexikon betydde det “rätt att kopiera”. I det här sammanhanget undrar jag om smildelning är tillåtet?

 4. Christian Rudolf skriver:

  *skrattar*

  var får du alla dessa ord ifrån. Du borde skriva en ordlista här som man kan referera till!

 5. Bengt skriver:

  Det finns faktiskt en sådan ordlista, gå in under “Klokroligheter” och rulla ned till “Ordlista för framtidiga” så har du lite att välja på. Bra att du påminde mig, Christian, jag har inte uppdaterat den på länge!

 6. Maria på MIKU skriver:

  Funderbart, Bengt!

  @Christian: Tack för tipset med denna sida, never boring allways scoring.
  Mvh Maria

 7. Sten skriver:

  Bra tankar i bra förpackning. Jag har själv skrivit om konsekvenserna av las här: http://www.inkomsten.se/avskaffa-las/

 8. Katarina skriver:

  JA, da lærte vi noe nytt i dag også da!!! Er ikke det forunderlig at en bare kan gå inn her å kikke av og til – også dukker det opp så mye bra!! Du er enkelt og greit et unikum. OG VI GLEDER OSS STORT til du skal komme til Inn ò Bygd 2009 her i Lucky Nærsoet 4.-6.juni. Marit kontakter deg for avtale!!!! Duer faktisk vårt store “trekkplaster”:))

 9. Pernilla skriver:

  Så sant som det var skrivet!

 10. Kristina Gilbert skriver:

  Hej Igen
  Alltid lika upplyftande att läsa din blogg.
  Dina kommentarer om den svenska modellen eldar på mig och jag undrar varför gör vi inget för att förändra till något bättre, litar vi inte på människans egen förmåga? Vi har ju funnits på denna jord i ett antal tusentals år och överlevt!

 11. Bengt skriver:

  Tack för medhållet, Kristina! Jag tror att den svenska modellen är ett strategiskt led i hjärnkraftsavvecklingen – ju mindre vi tänker desto mindre ställer vi till det för samhällets ordningsmän. Ordning och reda är ju viktigare än liv och lust och tyvärr blir våra politiker bedömda mer utifrån hur duktiga de är på att bevara det vi redan har än deras mod att inte veta hur det skall bli i framtiden så att vi får hjälpas åt att skapa den. Men vi får skylla oss själva, för även om demokratin är det minst dåliga styrelseskicket så finns det en fara med att välja representanter eftersom det blir så lätt att luta sig tillbaka och låta nånannanismen ta över. Det är lättare att ställa krav än att ställa upp …

 12. Maria på MIKU skriver:

  Hej Bengt, jag svara bättre sent än ännu senare:

  ja det är verkligen helt underbart att fundera = funderbart 🙂

  Mvh Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *