The United States of Mind

Jag har varit i Lucky Næroset och seminerat norska eldsjälar. Med mig hem fick jag massor av energi och framtidstro som jag smugglade genom tullen genom att se ut som en finanskristyngd svensk. Umgänget i Norge innehåller en sorts icke oljebaserad glädjerikedom, tycker jag – det finns väl någon anledning till att ordet ”dugnad” inte finns på svenska. I artistkretsar säger man att norrmännen går ut för att roa sig medan svenskarna går ut för att bli underhållna.

Eldsjälsfestivalen heter ”InnoBygd” och arrangeras av Livsverkene som är en ”initiativbaserad uppmuntrings- och utvecklingsallians”. Kan avlärd hjälplöshet formuleras bättre? Lucky Næroset är en mental fristat i Ringsakers kommun som startade med att de räddade sin skola och sedan har bygdebegeistringen bara rullat på. Parallellen med Republiken Klarälvdal’n är given och vi har varit varandras inspiration genom åren.

Årets tema var ”allianser” och vi tror att det är dags för en ny svensknorsk union för alla nationer, en gränslös tillväxtzon med namnet ”De förenade sinnelagen”. Fast det låter bättre på engelska: ”The United States of Mind”.

Innan jag drog till Norge lyssnade jag på Anna Dyhre, chef för Universum (!), Region Värmland och Handelskammaren hade bjudit in henne som framtidsspanare. Hon pratade om morgondagens anställda, en generation som snart börjar diktera villkoren på arbetsmarknaden eftersom de blir en bristvara när fyrtiotalisterna går hem.

Hennes engagerade och fängslande anna-lys var en lisa för själen! Som ständigt ältande tjatmorbror om behovet av ett människovärdigt ledarskap vet jag ibland inte om jag är byfåne eller geni, just nu lutar det åt det sistnämnda.

I förra krönikan satte jag ett samlingsnamn på min behovsanalys, ”Ledarskap 2.0 Betaversionen”. Anna Dyhres rapport bekräftar att vårt människment i BolagsBolaget är vad unga människor förväntar sig för en modern arbetsgivare skall erbjuda flexibilitet, utveckling, stimulans och förtroende. Och dessutom skall det vara kul på jobbet. – ”Vadå”, säger vän av gammal ordning, ”skall det vara roligt att gå till jobbet? Vilka krav ungdomar har nuförtiden! Men vänta bara, de blir också vuxna och inser livets realiteter.”

Om stenåldersbarnen hade lytt sina föräldrar så hade vi fortfarande bott i grottor. Inte blev väl du exakt som dina föräldrar? Det känns märkligt i uppsägningarnas tidevarv att dagens nybörjarvuxna snart kommer att vara eftertraktade talanger med orimliga krav på tillvaron. ”What’s in it for me?” blir den vanligaste frågan till de arbetsgivare som beviljas en anställningsintervju.

Vad gör vi när de gamla lösningarna är problemet? Eller, i det här fallet: Hur går vi från hierarki till knytkalas? (= ”spleiselag” på norska – man splitsar sig samman och det kan behövas i vårt samhälle av lösa tåtar.) Den Stora Utmaningen är att betrakta varandra som resurser i en professionell dugnad så att företag och andra organisationer bli medspleisare i The United States of Mind! … Go’ tur!

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

7 svar på The United States of Mind

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *