Ge våra välfärdsgeneratorer idolstatus!

Välfärden är en affärsmässig konsekvens. Vad vi har råd med beror på hur mycket överskott näringslivet genererar. Ibland tror jag att politiker missar den kopplingen när de i dåliga tider pratar om att utvidga den offentliga sektorn för att skapa fler jobb. ”Pennies from heaven” är visserligen en bra låt, men den är inte någon samhällsekonomisk budgeteringsmanual.

I dag är vi 10% av oss som finansierar 100% av oss. Principen är OK, men tänk om vi kunde bli 11%. Eller rent av 20. I så fall behövs ett landsomfattande entreprenöringsliv som stimulerar initiativ och premierar folkpassion.

En fantastisk resurs i det här sammanhanget är alla arbetslösa som längtar efter att få göra nytta. Men det är inte lätt att ligga på topp när man betraktas som ett samhällsproblem och ett vandrande kostnadskonto.

Att en positiv attityd kan göra underverk upptäckte jag när vi i KRESAM en gång i tiden körde en kurs för arbetslösa ungdomar och två av dem startade företag. Fram till idag har de omsatt 3,5 miljarder, men det började med inlärd hjälplöshet i kubik. De gjorde absolut ingenting! Vårt envisa och förlösande ledarskap tog dem emellertid på utmattning och de blommade ut.

Norska Stormberg säljer fritidskläder och 25% av de anställda är unga människor med betydligt tyngre problem än sin ålder. Tack vare sin positiva människosyn har företaget god lönsamhet, låg sjukfrånvaro och idolstatus.

Nyligen var vi i BolagsBolaget bjudna till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin, Jan-Evert Rådhström hade krattat manegen. Ett härligt möte med skratt och reflexioner! Bland annat påpekade vi att ”entreprenörskap” är det finaste ordet just nu och ”självständighet” det fulaste eftersom det innebär automatisk avstängning från a-kassan om du gör något själv. Littorin påpekade att ALF (Lagen om arbetslöshetsförsäkring) inte är problemet, det är a-kassornas njugga praxis som är hindret.  (Ja, tänk om de arbetslösa började ta egna initiativ, då skulle ju de a-kassa tjänstemännen själva bli arbetslösa och drabbas av sin egen förnedrande praxis …)

Vi presenterade även vårt evolutionerande skatteförslag med ett ”entreprenörskonto” av samma typ som Elitidrottskontot eller Skogskontot: En anställd som startar ett aktiebolag skall kunna få hela sin bruttolön, inklusive arbetsgivaravgifter, överförd utan att behöva skatta bort 60-70% av pengarna. Plötsligt skulle alla anställda bli potentiella företagare med startkapital i stället för hemskickningsbara personalkostnader!

Missförstå mig rätt för nu tänker jag svära i kyrkan: Elitidrott är ett roligt tidsfördriv, men jag skulle vilja höja statusen för Sveriges alla vardagsstjärnor som skapar sin egen och andras försörjning genom att driva företag. De har match varje dag. Den prestationen är mycket större och viktigare än när våra underhållningshjältar hoppar en centimeter högre eller längre till ingen nytta.

När Sveriges välfärdsgeneratorer får samma uppskattning som våra elitidrottare blir vårt land en arena för nya svenska rekord!

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

2 svar på Ge våra välfärdsgeneratorer idolstatus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *