Finns det ett liv före döden?

Människor har i alla tider funderat över meningen med Livet så jag bestämde mig för att befria civilisationen från detta grubblande. Det tog mig inte många minuter att komma fram till det rätta svaret: Att göra vårt bästa!

Du och jag har – mot alla odds – vunnit det finaste vandringspriset av alla, nämligen jordevandringen. Men varför blev det just vi? Eftersom Naturen är hyfsat smart så är min teori att i befruktningsögonblicket bedömdes du och jag vara de mest lämpade att utveckla mänskligheten. Vi är alltså utvalda och nu gäller det att leverera, att gemenskapa tillvaron.

Men vad säger Jantelagen om det? Och alla strukturkramare som sätter full kontroll före frihet och förtroende? Eldbesjälade initiativ och mänsklig evolution utgör ju ett hot mot ordningen och, Gud bevare oss, vilken röra det skulle bli om alla plötsligt gjorde sitt bästa!

Vår labradortjej Silva vet att hon är en hund och gör vad hon kan för att leva sitt liv som en hund. Glad, nyfiken, social, envis, ivrig. Som om livet är värt att leva.

Vi människor vet att vi är människor, men vågar inte ens vara oss själva.

Att göra sitt bästa är A och O … precis som Anders Olssons initialer. När han simmade 28 mil utan att använda benen så gjorde han så gott han kunde med disponibla resurser. Snacka om rätt inställning! I motsats till alla dessa hukande omöjlighetstänkare som skyller på den förlamande M’Bara-modellen: ”Om bara jag hade pengar. Om bara jag hade resurser. Om bara …” När någon suckar över att livet är hårt undrar jag: ”Jämfört med vad?” Dina beslut speglar vem du är och du själv väljer om du står inför hinder eller möjligheter.

Det finns en insiktsfull amerikan, Brendon Burchard, som i tjugoårsåldern var med om en bilolycka och inte visste om han skulle klara sig. Han låg där och såg tillbaka på sitt korta liv och när han fick en andra chans att leva så formulerade han tre frågor att ställa sig när det är så dags: ”Did I live?” (Levde jag fullt ut?) ”Did I love?” (Var jag kärleksfull?) och ”Did I matter?” (Gjorde jag någon skillnad?)

Hans tips: ”Skaffa dig tre bra svar så kan du dö i frid!”

Många funderar över om det finns ett liv efter döden, men jag satsar hellre på det som finns innan.

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

2 svar på Finns det ett liv före döden?

  1. Clarie Emilsson skriver:

    Tack Bengt för din krönika i NWT idag! Budskapet du förmedlar delar ja på min facebooksida. Som företagarcoach inom LRF och coachande handledare vet jag att människor som du gjuter mod i andra och det är såna som du som gör skillnad. Tack.

    Ps. Kan tänkas att jag lånar nån mening till mina Ciachens funderingar på fredag 😉 Ds Clarie

  2. Bengt skriver:

    Hej, Clarie, och tack så hjärtligt för de fina lovorden, de värmer och det är jätteroligt att mina funderingar uppskattas! Du får låna så många meningar du vill eftersom jag tillämpar “copyright” på allt jag skriver och sist jag kollade i lexikon betydde det “rätt att kopiera”. Den njuggare varianten borde heta “copywrong” 🙂 Ha det gott! – Bengt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *